Viden om insekter kan blive værdifuld i fremtiden

Er du blevet ledig på arbejdsmarkedet? Det er noget øv! Men du kan bruge ledigheden til at dygtiggøre dig. Hvis du er lidt på bar bund, kan du evt. kigge på, hvilke kompetencer der bliver brug for i fremtiden. 

Et område, der helt sikkert bliver stort, er insekter! Alle regner med, at insekter komer til at spille en stor rolle, både i forhold til fødevarer, affaldskompostering og mange andre ting. Emnet fylder allerede meget i undervisningen rundt omkring, både i de små klasser og på videregående uddannelser. Se f.eks. her

Men uanset om du er underviser eller ej, vil der blive brug for viden om insekter fremadrettet.

Anvendelse af insekter forventes at blive aktuel på mindst tre fronter:

1: Insekter som foder
2: Insekter som menneskeføde
3: Insekter som affaldsnedbrydning

Insekter som foder

Det største anvendelsesområde for insekter lige pt. er som foder til dyr. Det er især levende insekter som melorme, fårekyllinger og kakerlakker, der bruges som foder til eksotiske insektspisende dyr. Der bruges selvfølgelig mange i dyrehaver og zoo’s, men det største forbrug ligger faktisk hos private, der holder fisk, fugle, krybdyr og andre spændende hobbydyr.

I fremtiden forventer man dog også, at insektprotein i større grad kommer til at indgå i foder til svin, køer og andre husdyr, samt i foder til traditionelle kæledyr som hund og kat. Her vil det ikke være i levende form, men f.eks. som insekt-mel.

Insekter som menneskeføde

Insekterne spås også en fremtid som mad for mennesker. Mange lobbyister, interesseorganisationer og ildsjæle arbejder allerede på højtryk for at få det til at slå igennem.

Grunden til, at insektspisning (entomofagi) kan være en god ide er, at insekterne er langt mere miljøvenlige at producere end traditidionelt kød. Både vand og foder udnyttes langt bedre, og udledningen af drivhusgasser er langt mindre. 

Fordelene ved insekt-mad er tydelige allerede på nuværende tidspunkt, men de vil blive endnu mere afgørende i takt med, at verdens befolkning stiger med eksplosiv vækst. Behovet for proteiner stiger, og det gør behovet for en mere klimavenlig levevis også.

I mange lande spiser man allerede nu insekter, men der går nok en del år, før det bliver aktuelt her i Danmark – i hvert fald i hel form. Insekter kan dog også processeres til f.eks. mel, som kan indgå i fødevarer på lige fod med andre ingredienser. Og sidstnævnte kommer nok til at blive udbredt i nær fremtid. 

Insekter som affaldsnedbrydere

I naturen har insekter “arbejdet” med at nedbryde biologisk masse i millioner af år, så opgaven er bestemt ikke ny for dem. Det nye er, at vi mennesker i stigende grad producerer madaffald og andet affald, som skal håndteres.

Og det er her insekterne kommer ind i billedet. Det eksperimenteres med store anlæg, hvor milliarder af insekter lever af affald. Affaldet puttes ind i den ene ende af “fabrikken”, og ud i den anden ende kommer renset og processeret affald, hvor størstedelen af det organiske er processeret.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *