Fakta om laktose

0
Spar op til 6.000 på at Skifte A-Kasse - Gratis

Laktose er et sukkermolekyle, der findes i mælk og andre mejeriprodukter. Det består af glukose og galaktose, to simple sukkerarter, der er bundet sammen. Laktose nedbrydes i disse to sukkerarter, når det fordøjes, og de optages derefter i blodet. Glukose giver energi til kroppen, mens galaktose bidrager til at danne sunde knogler og væv. Laktoseintolerance er en tilstand, der rammer mennesker, som har svært ved at fordøje laktose. I dette blogindlæg vil vi nævne alt, hvad du har brug for at vide om laktose!

Hvilke fødevarer indeholde laktose?

Laktose findes i mælk og andre mejeriprodukter som f.eks. ost, is, smør og yoghurt. Det er også tilsat til visse forarbejdede fødevarer, f.eks. brød, kornprodukter og supper.

Symptomerne på laktoseintolerance

Symptomerne på laktoseintolerance kan variere fra person til person. De de mest almindelige symptomer er oppustethed, mavesmerter, flatulens og diarré. Disse symptomer opstår normalt inden for 30 minutter til to timer efter at have spist eller drukket en fødevare, der indeholder laktose.

Diagnosticering af laktoseintolerance

Laktoseintolerance kan diagnosticeres ved hjælp af en brintåndeprøve eller en blodprøve. En brintåndeprøve måler mængden af brint i din ånde. Brint dannes, når kroppen nedbryder laktose. En blodprøve kan måle niveauet af glukose i dit blod. Glukose frigives, når laktose nedbrydes.

Hvem er i risiko for at udvikle laktoseintolerance?

Laktoseintolerance kan udvikles i alle aldre, men det er mere almindelig hos voksne end hos børn. Personer af asiatisk, afrikansk eller indiansk afstamning er mere tilbøjelige til at udvikle laktoseintolerance end personer af europæisk afstamning.

Sådan behandles laktoseintolerance

Der findes ingen kur mod laktoseintolerance, men symptomerne kan håndteres ved at undgå fødevarer, der indeholder laktose, eller ved at tage et laktosetilskud. Laktase er et enzym, der hjælper med at nedbryde laktose. Heldigvis er der kommetmange varer på hylderne i supermarkedet, som netop er til laktoseintolerante, som betyder, at det ikke indeholder laktose, selvom det kan være et mejeriprodukt eller brød. Du kan købes laktosefrie oste i din ostebutik.

Share.

Leave A Reply