Et budget er en god måde at holde overblik over ens økonomi på. Det svære ved at lægge et budget kan være at huske alle poster, og finde ud af hvilke der egentlig høre med ind under faste udgifter og hvilke der ikke gør. Rigtig mange tænker ikke altid over at A-kassen også skal være en del af budgettet, men det skal man huske.

Lav en oversigt over dine faste udgifter

For de fleste mennesker omfatter faste udgifter sådan noget som husleje, varme, vand, strøm, telefon og tv samt forsikringer. De fleste i dag har også brug for internet, og mange har måske brug for en bil for at komme til og fra arbejde. Denne bør også være en del budgettet. Der er både afdrag på billånet, men også vægtafgift og udgifter til brændstof.

Uanset om du er i arbejde eller ej, kan det være en god ide at sætte A-kasse og evt. fagforening på budgettet, ofte er der også en ulykkesforsikring og andre goder med i dit abonnement som du så kan spare på andre steder.

Få et overblik over variable udgifter

Alle mennesker er jo individuelle, og derfor kan du sjældent lave dit budget 100 pct. efter en standard skabelon. Du har sikkert også nogle udgifter som kan variere hver måned, og som afhænger af dine personlige interesser. Det kan f.eks. være abonnementer på blade. Spil du køber online. Hvis du dyrker e-sport går du typisk meget op i elektronisk udstyr, en god internetforbindelse og DNS-server, og her kan du evt. i budgettet afsætte et fast beløb du maksimalt må bruge hver måned.

Det kan også være du dyrker sport som f.eks. fodbold, eller går til yoga, udover kontingentet har du måske så brug for ekstraudstyr eller noget bestemt tøj eller sko, her kan du måske nogenlunde beregne ca. udgifterne og fordele beløbet ud over årets 12 måneder.

Man kan også sætte et fast beløb af til gaver hver måned, til frisør, eller til indkøb af nyt tøj alt efter hvilke behov man har.

Brug din budgetkonto som en ekstra opsparing

Det kan være surt at sætte penge til side, men måske har du allerede en opsparingskonto som du sætter et fast beløb ind på hver måned, og det skal selvfølgelig også lægges ind i budgettet.

Derudover kan man vælge at runde beløbet til hver post op, sådan at man automatisk indsætter lidt ekstra på budgetkontoen, end man har udgifter for. Så sparer man stille og roligt lidt ekstra op hver måned uden man egentlig tænker over det.

Når der så er gået et år, kan man evt. vælge at overføre overskydende penge til opsparingen.

En god tommelfingerregel er at der skal stå det dobbelte på budgetkontoen en hvad man har af udgifter på en måned, på den måde kan man lidt bedre klare sig hvis man pludselig mister sit job, bliver syg eller af anden årsag kommer til at gå ned i løn eller ens indkomst bliver lavere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *